SWING PLES

Pod besedno zvezo swing ples lahko razumemo celo družino swing plesov, ki so se razvijali in pojavljali skozi zgodovino prejšnjega stoletja. V glavnem pa gre za lindy hop in njemu sorodne izpeljanke. Od teh plesov se v našem društvu posvečamo predvsem slednjim:

Lindy hop

Lindy hop je ples, ki izvira iz Amerike iz 30-ih let prejšnjega stoletja, in ki se je na polno plesal tja do 50-ih let. Največji razcvet je doživel v obdobju Big Band glasbe, ko so glasbeni izvajalci kot Benny Goodman, Artie Shaw, Glenn Miller swing glasbo in z njo ples ponesli na razne konce, kjer se je plesal. Po 50-ih letih je izginil, ko se je pojavil Rokenrol, na katerega se je plesalo raje boogie, six count in podobne plese, ponovno pa se je pojavil v 90ih letih prejšnjega stoletja in se pričel na polno širiti po celem svetu.

East coast swing

East coast swing ali kot mu ponekod pravijo preprosto six count ali swing. Če se lindy hop pleše predvsem na swing in swing jazz glasbo, je east coast swing bolj primeren na zvrsti, kot so jump blues, boogie woogie, rokenrol in podobne, saj je ples poln energije. Ples je ohranil veliko osnov iz lindy hop-a, tem pa dodal še nove elemente. Je zelo cool ter primeren za učenje, saj je lahek za naučiti. Je najhitrejši od swing plesov, saj mora slediti hitri glasbi.

Balboa

Balboa je ples, ki se je razvil v Kaliforniji, ZDA in se je plesal večinoma v tistem delu sveta, proti koncu prejšnjega stoletja pa se je pričel širiti tudi drugod. Stari mojstri so na srečo svoje znanje uspeli predati mlajšim plesalcem, ki so se ga hoteli naučiti. Starih posnetkov plesa je namreč malo. Balboa se pleše v zaprti drži (pure balboa ali balboa shuffle), lahko pa jo kombiniramo s swingom in nastane tako imenovani bal-swing (ali kot so temu plesu ponekod rekli – Swing!).

Collegiate chag

Collegiate shag se je plesal konec 20-ih in v 30-ih letih prejšnjega stoletja, velik razmah pa je doživel prav pri študentski(college) populaciji v ZDA. Čeprav je bil svoje dni prav tako popularen kot lindy hop, je bil nato dolgo časa pozabljen ples, ki se ponovno vrača na plesišča. Ker morajo plesalci zanj biti v dobri formi, je priljubljen predvsem pri mlajših plesalcih in pri tistih, ki se hočejo na plesišču ‘znoret’.

Charleston

Charleston je eden starejših plesov, v bistvu je obstajal pred lindy hopom in ostalimi swing plesi, saj se je plesal na pričetku prejšnjega stoletja. Ena od zanimivosti tega plesa je, da so ga zelo uporniško plesala dekleta, ki so pri tem frfotala s krili in rokami in so jim rekli ‘flappers’. Kasneje se pojavi tudi ples charlestona v paru. Mi ga učimo smostojno in v paru in sicer obe obliki, tako starejšo (originalno 20’s charleston) kot novejšo (lindy charleston). Charleston je imel velik vpliv na razvoj swing plesov.

Swing plesov je še veliko več, obširneje se je o swing plesu in swing glasbi na njegovi strani razpisal član našega plesnega društva Krištof.

Več o swing plesu si lahko preberete na Wikipediji.

swing ples na plesnem festivalu Allthatswing v Ljubljani