SWING PLES

SWING PLES na osnovnem tečaju obsega plese EAST COAST SWING, LINDY CHARLESTON ter LINDY HOP, vključimo oziroma ločeno učimo tudi Balboo, 20s Charleston in Collegiate shag.


Pod besedno zvezo swing ples lahko razumemo celo družino swing plesov, ki so se razvijali in pojavljali skozi zgodovino prejšnjega stoletja. Od teh plesov se v našem društvu posvečamo predvsem slednjim:

Swing ples – Lindy hop

Lindy hop ples, ki izvira iz Amerike iz 30-ih let prejšnjega stoletja, in ki se je na polno plesal tja do 50-ih let. Največji razcvet je doživel v obdobju Big Band glasbe, ko so glasbeni izvajalci kot Benny Goodman, Artie Shaw, Glenn Miller swing glasbo in z njo ples ponesli na razne konce, kjer se je plesal. Po 50-ih letih je izginil, ko se je pojavil Rokenrol, na katerega se je plesalo raje boogie, six count in podobne plese, ponovno pa se je pojavil v 90ih letih prejšnjega stoletja in se pričel na polno širiti po celem svetu.

Swing ples East coast swing

East coast swing ali kot mu ponekod pravijo preprosto six count ali swing. Če se Lindy Hop pleše predvsem na swing in swing jazz glasbo, je six count bolj primeren na zvrsti, kot so jump blues, boogie woogie, rokenrol in podobne, saj je ples poln energije, ohranil pa je veliko osnov iz Lindy Hop-a, tem pa dodal še nove elemente. Je zelo cool ter primeren za učenje, saj je lahek za naučiti. Je najhitrejši od swing plesov, saj mora slediti hitri glasbi.

Balboa

Balboa se je razvila v Kaliforniji, ZDA in se je plesala večinoma v tistem delu sveta, proti koncu prejšnjega stoletja pa se je pričela širiti na ostale konce sveta, saj so stari mojstri znanje predajali mlajšim plesalcem, ki so se ga hoteli naučiti. Pleše se v zaprti drži (pure balboa ali balboa shuffle), lahko pa jo kombiniramo s swingom in nastane Bal Swing (ali kot so temu plesu ponekod rekli – Swing!).

Collegiate chag

Collegiate shag se je plesal konec 20-ih in v 30-ih letih prejšnjega stoletja, velik razmah pa je doživel prav pri študentski(college) populaciji v ZDA. Dolgo časa zapostavljen ples se ponovno vrača na plesišča. Ker morajo plesalci zanj biti v dobri formi, je priljubljen predvsem pri mlajših plesalcih in pri tistih, ki se hočejo na plesišču ‘znoret’.

Charleston

Charleston je eden starejših swing plesov, plesal pa se je na pričetku prejšnjega stoletja, ko do fantje in še bolj dekleta uporniško plesale ta ples, ker so frfotala s krili in rokami so jim rekli ‘flappers’. Kasneje se pojavi tudi ples charlestona v paru. Mi ga učimo smostojno in v paru in sicer obe obliki, tako starejšo (originalno 20’s charleston) kot starejšo (lindy charleston). Imel je velik vpliv na razvoj Lindy Hopa in ostalih plesov.

Obširno se je o swing plesu in swing glasbi na njegovi strani razpisal Krištof.

Več o swing plesu si lahko preberete na Wikipediji.

swing ples na plesnem festivalu Allthatswing v Ljubljani