SWINGARIJE

Ropotarnica resnih in malo manj resnih zanimivosti, misli, napotkov
in idej o swingu kot plesu, glasbi in kulturi.


Od kod ta swing?
(etimologija, dec 2014)

Verjetno vsi plesalci bolj ali manj vemo, kaj je swing kot ples in približno od kod in kdaj izvira. Nekoliko manj pa vemo, od kod beseda swing izvira, kakšen je bil njen pomen skozi čas, zakaj je naš ples posvojil ravno to besedo ter kakšne sodobne uporabe „konkurirajo“ našemu „swingu“.

Etimološko gledano beseda swing ni romanskega ali latinskeg izvora, prav tako ne afriškega niti ne angleškega izvora. Beseda swing izhaja iz proto-indo-evropske besede seung ter kasnejše proto-germanske besede swingana, nakar se je slednja prenesla v staro angleško besedo swingan, ki je pomenila tepsti, udariti, bičati, planiti, zagnati se.

Prehod od svojega udarnega pomena proti „ritmičnemu“ se je zgodil šele kasneje. Pomen „premikati se nazaj in naprej“ oziroma nihanje naj bi se v angleščini prvič pojavil sredi 16. stoletja. Morda se je ravno zaradi pomenske kombinacije gibanja ter udarcev beseda swing oprijela „glasbe, ki so jo igrali veliki plesni bandi (big band) s swing ritmi“, posledično pa tudi plesa, ki jo je spremljal. Slednje naj bi se zgodlio v zgodnjih 30. letih 20. stoletja, čeprav so zametki pripisa swinga podobni glasbi pojavijo že ob koncu 19. stoletja.

Morda je zanimivo, da je swing kot opis glasbe in plesa „prehitel“ gugalnico. Le-tej naj bi se beseda swing-set pripisala šele leta 1951.

Ravno v svobodnih 60. letih pa se je beseda swing začela uporabljati za opisovanje „menjavanja soprog“ in podobnih swingerskih aktivnosti. Morda se je napeljevanje na intimni swing pojavilo že nekoliko prej. Le kateri pomen besede swing je Frank Sinatra imel v mislih, ko je svoj album iz leta 1956 poimenoval „swinging lovers“? 🙂

Poleg omenjenih pa je v urbani angleščini še veliko drugih sodobnih pomenov, kot na primer: biti najboljši v nečem, razred v java API za kreiranje GUI programov, spečati se s punco/fantom… ter drugi krog pri kajenju določenih opojnih substanc. Vsaj tako ga opisuje spletni angleški urbani slovar pod številko 9, ko navaja:
”The second turn of hits when smoking a blunt or a joint. Whoever sparks the blunt passes it to the person with ‘swings’.
Muff: Yo Spark that L up nigga.
Dro: Aight, i got you homey.
Muff: Cool but don’t forget i got swings on the L.
Rick: Nah man, i called swings.”

Viri:
http://en.wiktionary.org/wiki/swing#Etymology_1
http://www.etymonline.com/index.php?term=swing
http://www.apassion4jazz.net/etymology.html
http://dictionary.reference.com/browse/swing
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=swing