PLESNE STOPNJE SWING TEČAJEV

Osnovni tečaj, ki ga učimo v našem društvu, je tečaj swing plesa. Plesne stopnje swing tečaja ga delijo na šest delov glede na zahtevnost, vsaka od stopenj pa obsega šest vaj. Na teh plesnih tečajih vas naučimo plesati swing ples tako na hitro kot na počasnejšo glasbo. Naš tečaj swinga je poseben zato, ker se učimo lindy hop, lindy charleston in east coast swing.

plesne stopnje swing tečajev - izverite pravi tečaj za vas!

Plesna stopnja začetni swing

Je primeren za popolne začetnike. Naučimo se osnovnega six-count swing koraka ter osnov plesne drže. Spoznamo se z osnovami zaprte in stranske drže. Naučimo se osnovnih figur, kot sta obrata plesalke in plesalca, potovalni koraki, prehod iz zaprte v odprto držo in podobno. V tečaj vključimo tudi kakšno zabavno figuro in vaje za vodenje in sledenje. Tečaj popestrimo s skupinskimi solo vadbami. V okviru tečaja se učimo plesati tako s double time in triple time (trojni koraki) osnovo. Poleg plesanja swinga oziroma lindy hop-a se naučimo tudi osnovnega koraka lindy charlestona.

Plesna stopnja srednji swing

Ker osnove vodenja in sledenja že solidno obvladate, na tej stopnji lahko več časa posvetimo korakom oziroma “footwork-u”, kar je pri lindy hop-u zelo pomembno. Nadgradimo znanje trojnih korakov ter se več posvečamo prilagoditvam glede načina plesanja in plesni drži. Na vajah bomo za namen utrjevanja snovi uporabljali figure, ki jih že poznamo, delali bomo razne variacije ter se naučili novih figur. Plešemo tako v “six-count” kot tudi v “eight-count” ritmu. Nadaljujemo s plesanjem lindy charlestona in se naučimo, kako ga uporabljati pri plesu v paru. Delamo tudi na solo vajah, na ta način se se izboljša naša koordinacija v prostoru in ustvarimo močno osnovo za nadaljevalni tečaj.

Plesna stopnja nadaljevalni swing

Za udeležbo morate dobro obvladati principe vodenja in sledenja in se znajti pri plesanju tako na počasnejše, kot na hitrejše ritme glasbe. Na tej stopnji naše znanje nadgradimo, ponovimo oziroma dobro se naučimo tipičnih lindy hop figur, med katerimi je najpomembnejša swingout. Veliko se posvečamo melodiki, odkrivamo, kako naš ples prilagoditi glasbi ali kako ujeti premor ali prehod v glasbi. Še vedno se posvečamo tako plesu na počasno kot na hitrejšo glasbo. Izpopolnimo se v plesu lindy hop-a, vadimo različne kombinacije osnovnega eight-count koraka, footwork plesalke in plesalca, razbijemo tipične vzorce in se poigravamo z gibanjem po prostoru.

Ostali plesni tečaji

Poleg osnovnega tečaja swinga vzporedno učimo tudi krajše tečaje ali delavnice balboe, charlestona, colegiate shag-a in koreografij, tako na začetnih kot nadaljevalnih stopnjah. Podrobnejši opis posameznega tečaja bo napisan ob objavi tečaja.

Učimo tudi solo tečaje. Pri teh gre za vrsto uporabnih figur, ki jih združimo v koreografijo, ki so primerne tudi za popolne začetnike. Tako se lahko plesu pridružite tudi, če nimate soplesalca_ke. Na solo tečajih se naučite osnov, se spoznate z ostalimi solo plesalci in se na ta način kasneje tudi priključite plesu v paru.