PLESNE STOPNJE SWING TEČAJEV

Osnovni tečaj, ki ga učimo v našem društvu, je tečaj swing plesa. Plesne stopnje swing tečaja ga delijo na šest delov glede na zahtevnost, vsaka od stopenj pa obsega šest vaj. Na teh plesnih tečajih vas naučimo plesati swing ples tako na hitro kot na počasnejšo glasbo.

plesne stopnje swing tečajev - izverite pravi tečaj za vas!

Plesne stopnje swing začetni

  • SWING ZAČETNI 1: Je primeren za popolne začetnike. Naučimo se osnovnega six-count swing koraka ter osnov plesne drže. Večinoma plešemo v odprti drži, spoznamo pa se že z osnovami zaprte in stranske drže. Naučimo se osnovnih figur, kot sta obrata plesalke in plesalca, uporabo brcanja v potovalnem koraku in prehoda iz zaprte v odprto držo. V tečaj vključimo tudi kakšno zabavno figuro in vaje za vodenje in sledenje. Tečaj popestrimo s skupinskimi solo vadbami.
  • SWING ZAČETNI 2: Pomeni nadgradnjo osnov. Še vedno plešemo v osnovnem six-count ritmu. Podrobneje se posvetimo zaprti drži in kombinacijam plesa iz odprte v zaprto držo. Spoznamo dodatne obrate plesalke in plesalca, kombinacije plesa v stranski drži in uporabo kick koraka. V naš ples bomo dodali kakšno od zanimivih figur, kot sta shorty george kot potovalni korak ali pa clap turn v odprti drži. Naučimo se osnovnega koraka lindy charlestona. Ne izostanejo tudi vaje za vodenje in sledenje ter skupinske solo vadbe.

Plesne stopnje swing srednji

  • SWING SREDNJI 1: Ker osnove vodenja in sledenja že dobro obvladate, se na tej stopnji posvetimo korakom – footworku, natančneje trojnim korakom. Pri plesu s trojnimi koraki se prilagodita način plesanja in plesna drža. Na vajah bomo uporabljali figure, ki jih že poznamo, tokrat s trojnimi koraki, in se naučili novih. Ostajamo večinoma v six-count ritmu. Nadaljujemo s plesanjem lindy charlestona in se naučimo, kako ga uporabljati pri plesu v paru. Pričnemo delati na bolj zahtevnih solo vajah.
  • SWING SREDNJI 2: Pričenjamo plesati v obliki eight-count. Naučimo se osnovnih plesnih figur v eight-count obliki, kot so lindy circle, he goes, she goes in podobno. Prehajamo med six-count in eight-count načinom plesa. Nadaljujemo s plesanjem lindy charlestona in z njim naredimo več zanimivih kombinacij. Na ta način se izboljša naša koordinacija v prostoru in ustvarimo močno osnovo za nadaljevalni stopnji.

Plesne stopnje swing nadaljevalni

  • SWING NADALJEVALNI 1: Za udeležbo morate dobro obvladati principe vodenja in sledenja in se znajti pri plesanju tako na počasnejše kot na hitrejše ritme glasbe. Tu naše znanje nadgradimo, naučimo se tipičnih lindy hop figur, med katerimi je najpomembnejša swingout. Veliko se posvečamo melodiki, odkrivamo, kako naš ples prilagoditi glasbi ali kako ujeti premor ali prehod v glasbi. Še vedno se posvečamo tako plesu na počasno kot na hitrejšo glasbo.
  • SWING NADALJEVALNI 2: S to stopnjo bomo zaključili naše učenje. Izpopolnimo se v plesu lindy hop, vadimo različne kombinacije osnovnega eight-count koraka, footwork plesalke in plesalca, razbijemo tipične vzorce in se poigravamo z gibanjem po prostoru. Po končanju učenja našega swing programa solidno obvladamo swing ples, pa naj bo to east-coast swing ali lindy hop. Pridobimo odlične osnove za morebitno nadaljevanje učenja na delavnicah in podobno.

Ostali plesni tečaji

Poleg osnovnega tečaja swinga vzporedno učimo tudi krajše tečaje ali delavnice balboe, charlestona, colegiate shag-a in koreografij, tako na začetnih kot nadaljevalnih stopnjah. Podrobnejši opis posameznega tečaja bo napisan ob objavi tečaja.

Učimo tudi solo tečaje. Pri teh gre za vrsto uporabnih figur, ki jih združimo v koreografijo, ki so primerne tudi za popolne začetnike. Tako se lahko plesu pridružite tudi, če nimate soplesalca_ke. Na solo tečajih se naučite osnov, se spoznate z ostalimi solo plesalci in se na ta način kasneje tudi priključite plesu v paru.