Stari plesni mački večino teh informacij že dobro poznajo, nadebudni začetniki pa lahko tu preberete, kaj vas čaka. Pa brez skrbi, tečaji potekajo v prijetnem in sproščenem vzdušju, zahtevnost pa je vedno prilagojena vam.

Oglejte si razpisane tečaje.

 

Swing tečaj

Tečaj swinga obsega več vaj, ki se odvijajo v rednih terminih, običajno enkrat na teden. Vodita ga nosilca tečaja, torej učiteljski par.

Ko se tečaj zaključi, se lahko odločite za nadaljevanje na naslednji stopnji. Tam lahko poučuje isti ali drug učiteljski par. Na splošno velja, da se je na plesni poti dobro srečati z nekaj različnimi učitelji, saj boste tako postali boljši plesalci. Za to poskrbimo tudi tako, da vas znotraj rednega tečaja včasih obišče kak drug učitelj oziroma par.

plesni tečaj swinga v ljubljani

Dobra volja nikoli ne manjka na tečaju. (Foto: Jernej Kokol)

Kako poteka vaja?

Posamezno srečanje oziroma vaja traja 90 minut. Na začetku se malce ogrejemo, nato pa največkrat ponovimo stvari, ki smo se jih učili prejšnjič. Nadaljujemo z novo snovjo.

Na tečaju swinga se ne učite samo korakov, ampak tudi različnih plesnih veščin, kot so vodenje in sledenje, povezava med soplesalcema, muzikaličnost, improvizacija in podobno. Vse to vam lahko koristi pri kateremkoli plesu.

Na vajah plešemo z različnimi soplesalci oziroma soplesalkami. Učitelji vsake toliko napovejo menjavo in pari se zamenjajo. Na ta način bolje osvojite nove korake in veščine, ter se navajate na ples z različnimi ljudmi, kar vam bo zelo koristilo na družabnih plesiščih.

tečaj swinga

Utrjevanju plesnega znanja sledijo novi koraki in veščine. (Foto: Jernej Kokol)

Lokacije plesnih tečajev

Lokacija posameznega tečaja bo objavljena skupaj s tečajem, po prijavi pa vam pošljemo še vse potrebne napotke glede dvoran. Pri izbiri dvoran učitelji pazijo na to, da gre za primerne plesne dvorane za kvalitetno izvedbo tečajev in delavnic. To pomeni, da je talna obloga parket, po možnosti pa so na voljo tudi ogledala, kot seveda primerno ozvočenje. Garderoba, sanitarije in enostavna možnost dostopa seveda sodijo zraven.

Kaj potrebujem za plesni tečaj?

Tečaj swinga fizično ni pretirano zahteven, vseeno pa se boste najbolje počutili v udobnih in zračnih oblačilih. Tudi voda ali druga osvežilna pijača ne bo odveč.

Posebno pozornost velja nameniti izbiri obutve. Velja pravilo, da obutev za tečaj uporabljamo samo v dvorani oziroma notranjih prostorih. Izogibajte se podplatom, ki na parketu puščajo lise. Nekateri plesalci si kmalu omislijo prave plesne čevlje, ki imajo na podplatih na primer usnje ali semiš, spet drugi raje plešejo v športnih copatih. Damam, ki bi želele plesati v petah, svetujemo, da so te zmerne, stabilne in masivne, torej ne tanke. Marsikatera plesalka raje pleše v nizkih čevljih. V vsakem primeru bodo za začetek za oba spola dovolj čisti športni copati s podplatom, ki omogoča vsaj malo drsenja oziroma vrtenja na mestu.

čevlji za swing

Nekateri prisegajo na plesne čevlje, drugi izberejo športne copate. (Foto: Jernej Kokol)

Individualne ure

Seveda pa je individualna obravnava, kjer se plesni učitelj oziroma učiteljica posveti prav vam, nekaj posebnega. Pa naj gre za učenje pravilnih osnov plesa ali za nadaljevalne stopnje znanja, zasebne ure so vedno dobrodošle.

Individualnih ur se poleg tečajnikov, ki želijo izpiliti znanje z učiteljem po svojem izboru, udeležujejo tudi bodoči mladoporočenci, ki so si za svoj poročni ples izbrali prav swing. Osnove plesa se je namreč moč hitro naučiti, kmalu pa lahko vključimo vanj tudi zanimive plesne figure.

Preverite, kateri tečaji so trenutno razpisani!