Stari plesni mački večino teh informacij že dobro poznajo, nadebudni začetniki pa lahko tu preberete, kaj vas čaka. Pa brez skrbi, tečaji potekajo v prijetnem in sproščenem vzdušju, zahtevnost pa je vedno prilagojena vam.

Oglejte si razpisane tečaje.

 

Swing tečaj

Tečaj swinga obsega več vaj, ki se odvijajo v rednih terminih, običajno enkrat na teden. Vodita ga nosilca tečaja, torej učiteljski par.

Ko se tečaj zaključi, se lahko odločite za nadaljevanje na naslednji stopnji. Tam lahko poučuje isti ali drug učiteljski par. Na splošno velja, da se je na plesni poti dobro srečati z nekaj različnimi učitelji, saj boste tako postali boljši plesalci. Za to poskrbimo tudi tako, da vas znotraj rednega tečaja včasih obišče kak drug učitelj oziroma par.

Poleg tečajev organiziramo tudi preplesavanja, ki so namenjena utrjevanju znanja, uporabi naučenih korakov v praksi in tudi druženju.

plesni tečaj swinga v ljubljani

Dobra volja nikoli ne manjka na tečaju. (Foto: Jernej Kokol)

Kako poteka vaja?

Posamezno srečanje oziroma vaja traja 90 minut. Na začetku se malce ogrejemo, nato pa največkrat ponovimo stvari, ki smo se jih učili prejšnjič. Nadaljujemo z novo snovjo.

Na tečaju swinga se ne učite samo korakov, ampak tudi različnih plesnih veščin, kot so vodenje in sledenje, povezava med soplesalcema, muzikaličnost, improvizacija in podobno. Vse to vam lahko koristi pri kateremkoli plesu.

Na vajah plešemo z različnimi soplesalci oziroma soplesalkami. Učitelji vsake toliko napovejo menjavo in pari se zamenjajo. Na ta način bolje osvojite nove korake in veščine, ter se navajate na ples z različnimi ljudmi, kar vam bo zelo koristilo na družabnih plesiščih.

tečaj swinga

Utrjevanju plesnega znanja sledijo novi koraki in veščine. (Foto: Jernej Kokol)

Kaj potrebujem za plesni tečaj?

Tečaj swinga fizično ni pretirano zahteven, vseeno pa se boste najbolje počutili v udobnih in zračnih oblačilih. Tudi kakšna plastenka vode ne bo odveč.

Posebno pozornost velja nameniti izbiri obutve. Velja pravilo, da obutev za tečaj uporabljamo samo v dvorani oziroma notranjih prostorih. Izogibajte se podplatom, ki na parketu puščajo lise. Nekateri plesalci si kmalu omislijo prave plesne čevlje, ki imajo na podplatih na primer usnje ali semiš, spet drugi raje plešejo v športnih copatih. Damam, ki bi želele plesati v petah, svetujemo, da so te zmerne, stabilne in masivne, torej ne tanke. Marsikatera plesalka raje pleše v nizkih čevljih. V vsakem primeru bodo za začetek za oba spola dovolj čisti športni copati s podplatom, ki omogoča vsaj malo drsenja oziroma vrtenja na mestu.

čevlji za swing

Nekateri prisegajo na plesne čevlje, drugi izberejo športne copate. (Foto: Jernej Kokol)

Privatne ure

Seveda pa je privatna obravnava, kjer se plesni učitelj oziroma učiteljica posveti prav vam, nekaj posebnega. Pa naj si gre za učenje pravilnih osnov plesa ali za nadaljevalne stopnje znanja, privatne ure so vedno dobrodošle.

Privatnih ur se poleg tečajnikov, ki si želijo bolj individualne obravnave z učiteljem po svojem izboru, udeležujejo tudi bodoči mladoporočenci, ki so si za svoj poročni ples izbrali prav swing. Osnove plesa se je namreč moč hitro naučiti, kmalu pa lahko vključimo vanj tudi zanimive plesne figure.

Kaj pa plesni večeri?

Druženje je ena od bistvenih sestavin swinga. Tečaji so seveda pomembni, toda vaša plesna izkušnja ne bo zaokrožena brez swing plesnih večerov, kjer boste uporabili svoje novo znanje in poklepetali z ostalimi tečajniki ter drugimi plesalci. Priporočamo vam, da se začnete plesnih večerov udeleževati že kot začetniki, saj boste tako hitreje napredovali. Pa tudi zato, ker so zabavni. 🙂 Potekajo v sproščenem in prijateljskem vzdušju, zato je kakršnakoli skrb odveč. Na tečaju boste spoznali druščino novih plesnih navdušencev in za začetek se bomo skupaj odpravili na plesni večer.

Preverite, kateri tečaji so trenutno razpisani!