Swing ni en ples, ampak je pravzaprav družina plesov. Člani in predvsem učitelji iz vrst SwingKids se trudimo, da pri nas spoznate več različnih plesov in jih znate dobro kombinirati na plesišču. Tako ste pripravljeni na katerokoli glasbo, tempo in soplesalca oziroma soplesalko.

Osnovni tečaj ponavadi obsega plese SIX COUNT SWING, LINDY CHARLESTON ter LINDY HOP.


LINDY HOP je ples, ki izvira iz Amerike, iz 30-ih let prejšnjega stoletja, in ki se ga je navdušeno plesalo vse tja do 50-ih let. Največji razcvet je doživel v obdobju Big Band glasbe, ko so glasbeni izvajalci, kot na primer Benny Goodman, Artie Shaw in Glenn Miller, swing glasbo in z njo ples ponesli med množice. Po 50-ih letih je izginil, saj se je pojavila rokenrol glasba, na katero se je plesalo boogie, six count in podobne plese, ponovno pa se je pojavil v 90-ih letih prejšnjega stoletja in se pričel širiti po vsem svetu.

SIX COUNT (East Coast Swing), ali, kot mu ponekod pravijo, preprosto swing. Če se lindy hop pleše predvsem na swing in swing jazz glasbo, je six count bolj primeren na zvrsti, kot so jump blues, boogie woogie, rokenrol in podobne, saj je ples poln energije. Ohranil je veliko osnov iz lindy hopa, tem pa dodal še nove elemente. Six count je zelo primeren za začetnike, saj ni pretirano zahteven, ob učenju korakov pa osvojite še druge pomembne plesne veščine, ki jih boste potrebovali kasneje pri nekoliko zahtevnejših plesih, kot je recimo lindy hop. Je najhitrejši od swing plesov, saj mora slediti hitri glasbi.

BALBOA se je razvila v Kaliforniji in se je plesala večinoma v tistem delu sveta, proti koncu prejšnjega stoletja pa se je pričela širiti še drugam, saj so stari mojstri znanje predajali mlajšim plesalcem. Pleše se v zaprti drži (pure balboa ali balboa shuffle), lahko pa jo kombiniramo s swingom in nastane bal swing (ali kot so temu plesu ponekod rekli – Swing!).

COLLEGIATE SHAG se je plesal konec 20-ih in v 30-ih letih prejšnjega stoletja, velik razmah pa je doživel prav pri študentski (college) populaciji v ZDA. Dolgo časa zapostavljen ples se vrača na plesišča. Ker njegova poskočnost zahteva dobro formo, je priljubljen predvsem pri mlajših plesalcih in pri tistih, ki se hočejo na plesišču ‘znoreti’.

CHARLESTON je eden od starejših swing plesov, plesalo pa se ga je na pričetku prejšnjega stoletja. Imel je velik vpliv na razvoj ostalih swing plesov. Fantje in, še bolj, dekleta, so charleston plesali v uporniškem duhu. Zaradi frfotanja s krili in kriljenja rokami so jim rekli ‘flappers’. Kasneje se pojavi tudi charleston v paru. Pri nas se lahko naučite tako solo oziroma samostojnega charlestona kot tudi charlestona v paru, in sicer obeh oblik, tako starejše (originalni 20’s charleston) kot mlajše (lindy charleston).

 

Swing je družina simpatičnih in zabavnih plesov. (Foto: Jernej Kokol)