Swing ples je zanimiv ples, ki ima kar nekaj različic. Pravzaprav je družina plesov, ki pa imajo vsi podobne osnovne zakonitosti. Člani in predvsem učitelji iz vrst SwingKids se trudimo, da pri nas spoznate več različnih plesov in jih znate dobro kombinirati na plesišču. Tako ste pripravljeni na katerokoli glasbo, tempo in soplesalca oziroma soplesalko.

Osnovni tečaj obsega plese east coast swing, lindy hop in lindy charleston, na nadaljevalnih stopnjah pa vzamemo tudi osnove balboe, originalnega charlestona ter collegiate shag-a. Bistvo je, da vas naučimo plesati tako na hitrejšo, kot na počasnejšo glasbo. Spodaj je opis nekaterih swing plesov, ki jih poučujemo v okviru plesnega društva. 


LINDY HOP je ples, ki izvira iz Amerike, iz 30-ih let prejšnjega stoletja, in ki se ga je navdušeno plesalo vse tja do 50-ih let. Največji razcvet je doživel v obdobju Big Band glasbe, ko so glasbeni izvajalci, kot na primer Benny Goodman, Artie Shaw in Glenn Miller, swing glasbo in z njo ples ponesli med množice. V 50-ih letih prejšnjega stoletja je izginil, saj se je pojavila rokenrol glasba, na katero se je plesalo boogie, six count in podobne plese, ponovno pa se je pojavil v 90-ih letih in se pričel širiti po vsem svetu. Pri nas se je pričel obsežneje plesati okoli leta 2006. Preberite si več o lindy hopu na Krištofovi strani.

EAST COAST SWING (po domače six count swing), ali, kot mu ponekod pravijo, preprosto swing. Če se lindy hop pleše predvsem na swing, swing jazz in podobno glasbo, je six count bolj primeren na zvrsti, kot so jump blues, boogie woogie, rokenrol in podobne, saj je ples poln energije. Ohranil je veliko osnov iz lindy hopa, tem pa dodal še nove elemente. Six count je zelo primeren za začetnike, saj ni pretirano zahteven, ob učenju korakov pa osvojite še druge pomembne plesne veščine, ki jih boste potrebovali kasneje pri nekoliko zahtevnejših plesih, kot je recimo lindy hop. Je najhitrejši od swing plesov, saj mora slediti hitri glasbi. Nudi nam tudi odlično osnovo za kasnejše učenje plesa collegiate shag. Ta ples je bil prva in najbolj popularna zvrst, ki se je pri nas razširila okoli leta 2004, po tem, ko je plesne tečaje pričel učiti Sajles Šinkovec. Preberite si več o six countu na Krištofovi strani.

BALBOA se je razvila v Kaliforniji in se je plesala večinoma v tistem delu sveta, proti koncu prejšnjega stoletja pa se je pričela širiti še drugam, saj so stari mojstri znanje predajali mlajšim plesalcem. Pleše se v zaprti drži (pure balboa ali balboa shuffle), lahko pa jo kombiniramo s swingom in nastane bal swing (ali kot so temu plesu ponekod rekli kar – Swing!). Pri nas ni zelo razširjena, vseeno se najdejo plesalci, ki ta ples zvesto negujejo že vrsto let, tudi na naših plesnih večerih je vedno nekaj plesalcev, ki se tesno objeti sučejo po plesišču.  Preberite si več o balboi na Krištofovi strani.

COLLEGIATE SHAG se je plesal konec 20-ih in v 30-ih letih prejšnjega stoletja, velik razmah pa je doživel prav pri študentski (college) populaciji v ZDA. Dolgo časa zapostavljen ples se vrača na plesišča. Ker njegova poskočnost zahteva dobro formo, je priljubljen predvsem pri mlajših plesalcih in pri tistih, ki se hočejo na plesišču ‘znoreti’. Pri nas ga je začel učiti Sajles Šinkovec v okviru svojih delavnic, a ga je prvih 10 let plesalo manjše število swing plesalcev. Večjo popularnost oz. preporod doživlja v zadnjih nekaj letih, tako po svetu kakor pri nas. Preberite si več o shag plesu na Krištofovi strani.

CHARLESTON je eden od starejših swing plesov, plesalo pa se ga je na pričetku prejšnjega stoletja. Imel je velik vpliv na razvoj ostalih swing plesov. Fantje in, še bolj, dekleta, so charleston plesali v uporniškem duhu. Zaradi frfotanja s krili in kriljenja rokami so jim rekli ‘flappers’. Kasneje se pojavi tudi charleston v paru. Pri nas se lahko naučite tako solo oziroma samostojnega charlestona kot tudi charlestona v paru, in sicer obeh oblik, tako starejše (originalni 20’s charleston) kot mlajše (lindy charleston). Swingkidsi že od naših pričetkov negujemo ta ples, navsezadnje je ta ples tudi osnova za nekaj naših, zelo uspešnih plesnih koreografij. Preberite si več o charlestonu na Krištofovi strani.

 

Swing je družina simpatičnih in zabavnih plesov. (Foto: Jernej Kokol)